10 Temmuz 2015 Cuma

HAŞHAŞLI TATLI

Haşhaşlı, krem şantili tatlı
Malum bayram geliyor. Bir önceki tarifte söz verdiğim biraz uğraştırıcı ancak çok lezzetli tatlının bayram da yapılmak üzere çok uygun bulduğumdan tarifi şimdi yazabiliyorum.
Benden az kalorili tariflere alışık olanları bu sefer hayal kırıklığına uğratacağım. 
Ancak bayram ama yaa  !
Haydi hanımlar doğruu mutfağa....)

Malzemeler :
4 yumurta
1 s.b ( su bardağı) şeker
1 s.b un
1 s.b irmik
1 s.b haşhaş
1 s.b sıvı yağ (tercihen mısır özü yağı)
1 kabartma tozu
1 avuç ceviz içi

Krema Malzemesi :

2 fincan un
2 fincan şeker
1 litre süt
 (hepsi kaynayana kadar orta ateşte karıştırılarak pişirilecek)
2 vanilya en son ilave
istenirse 50 gr margarin ( ben tercih etmiyorum)
hepsi çırpılacak.

Şerbet :

3 su bardağı su
1,3 su bardağı şeker

 üstüne  :
2 paket krem şanti

Yapılışı :

yumurtalarla şekeri 10 dk beyaz bir bulut olana kadar mikserle çırpalım. Yağı ilave edip çırpmaya devam edelim. Başka bir kapta kuru malzemelerimizi ( un, irmik, haşhaş, kabartma tozu ) harmanlanıp önceki karışımla çırpılır. Resimdekine benzer derin büyükçe bir borcama yada fırına dayalı başka bir kaba altı yağlanıp dökürlür.  150 derece önceden ısıtılmış fırında 40 dk pişirilir.

Şerbet yukarda yazılan malzeme ile kaynatılıp, ılık olana kadar bekletilir ve fırından çıkan kekimizde ılık iken üzerine dökülür.
Şerbet tamamen çekince krema tarife göre pişirilip, şerbetli kekin üzerine dökülür. 

En son 2 paket krem şanti tarifindekinden  daha az sütle( yarım bardak daha az ) çırpılıp. Koyu kıvamda
borcamın en üzerine güzelce satulayla düzeltilerek yayılacak.

2-3 saat busdolobında bekletilip, dilimlenip servis yapılabilir.

AFİYET OLSUN..

(kalorilerrrrr diye bağıranları duyuyorum ama duymamış gibi yapıyorum. bilginize...)