18 Mart 2013 Pazartesi

KIRMIZI PABUÇLAR



Üzerinden bantlı, hafif topuklu kırmızı rugan ayakkabıyı babasının elinden kaptığı gibi ayaklarına geçirdi. İki katlı cumbalı evin ahşap merdivenlerine doğru koşarak gitti. İlk basamağında kısacık bir an durarak hızlıca yukarıya çıkmaya başladı. Bir, iki, üç …Merdivenleri her çıkışı, bir öncekinden daha gürültülü ve sert adımlarla, kan ter içinde kalana kadar inip çıkmaya devam etti.

Yorgunluktan en alttaki basamakta nefes nefese kalarak oturdu. Göz bebekleri büyümüş bir şekilde ayakkabılarına bakıyordu. Kafasını kaldırdı, bir süredir kendisini hep aynı merakla izleyen ve bu rutüele hala alışamayan  anne  babasına dönerek bütün kararlığıyla;  “ Tamam, kalabilir” dedi.

 Babası, kendini bildiğinden beri  dededen kalma ayakkabıcılık mesleğini sürdürüyordu. Yıllarca her akşam iş dönüşü , ona   “Bana ayakkabı aldın mı? “ sorusunu   (her defasında savuşturmasına rağmen),  bir sonraki   ayakkabıyı aldırana  kadar   bıkmadan , usanmadan  sordu. O da her soruşunda kızını atlabilmek için  “arkadaşıma söyledim, yapıyor” derdi gülümseyerek. Ama her akşam sorgulanmaktan da kaçamıyordu. Sonunda bazen  bıkıp, hiç siparişini vermediği ayakkabı için “ayakkabıyı yapan arkadaşım aniden öldü” derdi. Kızı inanır ve adamdan çok yarım kaldığına inandığı ayakkabısına üzülürdü.

 Öyle her dediği olan çocuklardan değildi. İşte bu yüzden, ender gelen ayakkabıların hem kıymetini bilir hem de buna rağmen kılı kırk yarardı. Ayakkabı merakı demek ki;  her dişide çocukluktan gelen bir tutkuydu.

Bazı kadınların kendi stilleri vardır yürürken. Asfalt ya da döşeme sokaklarda kafaları çevirtecek kadar sağlam basarlar yere. Geldiklerini, onları yakından tanıyanlar topuk seslerinden  kolayca anlayabilir.

Abartılı topuk seslerimi sorgularken, bunun  fark edilmek mi?  Kendine aşırı güven mi? olduğuna karar veremediğim bir anda, yok yok sanırım hep kendi  başının çaresine bakmanın verdiği bir  koruma içgüdüsü olduğu konusunda kendimle hemfikir oldum.  Bu düpedüz, etrafı ürküterek “ben geliyorum”  tavrı diye neticelendirdim analizimi zafer edasıyla. Çünkü, bunca yıla rağmen  hala denediğim  ayakkabıları satıcıya çaktırmadan topukları “taktak” ediyor mu acaba? diye test etmenin başka bir psikolojik çözümü yoktur diye düşündüm…..


 “Yere sağlam basmak” deyiminin hakkını fazlasıyla veren benim gibi kadınlara ithaf olunur.

Sevgiyle…

11 Mart 2013 Pazartesi

ANANASLI, HAZIR TABANLI PRATİK PASTA

Bugün sizlere,
çat-kapı konuklar için, ( gelmeden 1 saat önce geliyorum diyen)  yarım saatte ev toparlayacak, 15dk da pasta yapacak kalan sürede kendimizi süsleyip, hazırlayacağımız bir tarif vermek istiyorum:) Nasıl süper ötesi bir şey değil mi ? Bir kadın daha ne ister? 
                                                         Buyurun tarif aşağıda;
    


ananaslı pasta

Malzemeler:
 1/2 lt.süt
4 çorba kaşığı toz şeker
3 çorba kaşığı tepeleme un
1 paket dr oetker vanilya
1 paket labne peynir
Dilimlenmiş bir adet ananas

                                                                                                           
Sade, iki katlı hazır pasta tabanının ( ben uno marka tercih ediyorum ) her katını nescafeli sütle eğer evde varsa biraz da acı badem likörü katarak ıslatıyoruz.
bir tavaya biraz şeker serperek ananasları arkalı-önlü kremalize ediyoruz ve yarısını pasta tabanının ilk katına yerleştiriyoruz.
Ocağın üzerine koyduğumuz tenceremize sütü, şekeri, unu ve vanilyayı ilave edip karıştırarak kaynatıyoruz, kaynadıktan sonra altını kısıp gene karıştırarak 1 paket labne peynirini ilave edip birkaç dakika daha karıştırmaya devam ediyoruz.Altını kapatıp, mikserle 2-3 dakika çırpıp iyice krema kıvamına gelmesini sağlıyoruz.
İlk kata sıraladığımız anansların üzerine sıcakken pişirdiğimiz kremanın yarısını döküyoruz. İkinci kat pastabanı da üzerine koyup, kalan kremanayı eşit şekilde yayıyoruz. Kalan kremalize edilmiş ananaslarıda üzerine yerleştiriyoruz. Ananaslı küçük parçalar halinde de , bütün dlimler halinde de yerleştirebilirsiniz.
Birkaç saat buzdolabında bekletip bu olağanüstü kolay ve hafif pastayı servis yapıyoruz.

ananaslı pasta

(ananas yerine mevsimine göre muz, çilek, şeftali olarak meyveyi değiştirebilirsiniz )

Bakın anlatması bile 5 dakika sürdü  :)

AFİYET OLSUN...